5-eenvoudige-tips-om-energie-te-besparen-met-jouw-verlichting

5 eenvoudige tips om energie te besparen met jouw verlichting

De gloeilamp ging een hele tijd geleden al met pensioen en maakte plaats voor een meer energiebesparende verlichtingssoort. LED-verlichting is de koploper op vlak van energiebesparing. Wilt dat zeggen dat we nu massaal onze oude lampen moeten vervangen en investeren in LED-lampen? Dat is een slimme zet, want LED gaat vaak vijftien keer zo lang mee dan gloeilampen. Maar ook kleine acties hebben een grote invloed op jouw energierekening. Probeer onze 5 supermakkelijke tips en bespaar heel wat euro’s op energiekosten.  

Tip 1: geniet van daglicht

Je komt thuis en loopt direct naar de lichtknop, je start de werkdag en doet als eerste de verlichting aan. Inderdaad, de verlichting aanzetten is een gewoonte. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of het àltijd nodig is? De meest krachtige lichtbron kunnen we niet zelf aansturen, maar gelukkig kunnen we er wel van genieten: daglicht. Laat daglicht binnen en je merkt vanzelf dat het voldoende licht biedt, vooral tijdens de zomermaanden, om comfortabel te werken. Liever een systeem dat de verlichting automatisch afstemt op de hoeveelheid daglicht? Constant Light Control dimt of schakelt automatisch het licht uit naarmate het lichtniveau in een ruimte stijgt. Denk je na over het kleurenpalet voor je nieuwe interieur? Kies voor lichte kleuren, deze reflecteren het zonlicht waardoor je de voordelen van natuurlijk licht ervaart. Donkere kleuren zullen het licht eerder absorberen.  

Tip 2: dim je verlichting

Extra gezelligheid in huis én energie besparen tegelijkertijd? Dat gebeurt er als je verlichting gaat dimmen. Het spreekt voor zich dat als je een lamp op halve kracht laat branden, deze ook maar de helft energie zal verbruiken. Een fluitje van een cent dus!  

Tip 3: gebruik de juiste lampen

De belangrijkste lampen om te vervangen? Dat zijn de lampen die meer dan een half uur per dag branden. Overweeg jij om LED-verlichting aan te schaffen? Het is misschien duurder in aankoop, maar wanneer ze veel gebruikt worden, betalen ze zichzelf terug. Het voordeel van LED-lampen is dat ze minder energie verbruiken en een veel langere levensduur hebben. Zo vervang je een halogeenspot van 50W gemakkelijk door een LED-spot van 5W. Dan komen we uit op één tiende van het verbruik voor dezelfde lichtopbrengst. Als je zeker wilt zijn dat je de juiste verlichting koopt, moet je niet enkel naar het energieverbruik kijken, maar neem je ook best de lichtkleur en de lichtopbrengst onder de loep. Of je klopt aan bij onze lichtexperten voor advies! 😉  

Tip 4: doe de lichten uit

‘Vergeet de lichten niet uit te doen!’ Misschien wel het zinnetje dat we het vaakst roepen als iemand het huis of het werk verlaat. En toch blijven lichten meer (onnodig) aan dan je zelf denkt. Thuis blijven de lampen in de berging branden nadat je er je boodschappen hebt opgeruimd, op het werk zijn alle lichten nog aan tijdens de pauze en in restaurants brandt de verlichting in toiletten bijna dag en nacht. Door er vaker aan te denken om de lichten uit te doen bespaar je heel wat energie. Logischer kan bijna niet, toch zijn we wel eens vergeetachtig op dat vlak. Daarom biedt sensorverlichting de oplossing. De verlichting is dan enkel aan bij aanwezigheid, en gaat na een bepaalde tijd vanzelf weer uit.  

Tip 5: zorg voor directe verlichting waar nodig

Neem je plaats in de lievelingshoek van je zetel met een goed boek? Dan is het natuurlijk zinloos om de hele woonkamer te verlichten, maar kies je best voor het juiste directe licht. Bovendien vermijd je op die manier meteen vervelende schaduwen. ‘Je moet klein beginnen, om uiteindelijk te winnen.’ Deze tips helpen je al een eind op weg om op een eenvoudige manier energie te besparen. Nog een laatste tip om het af te leren? Bij Qlight gaat er altijd een lampje branden om jou verder te helpen met jouw verlichtingswensen. Neem contact op!

Ons licht laten schijnen op jouw project?

Laten we eens afspreken!
Email ons +32 11 75 88 38