dos-donts-bij-het-kiezen-van-verlichting

Do’s en don’ts bij het kiezen van verlichting.

De juiste verlichting zorgt voor een aangename sfeer in elke ruimte. Welke verlichting je best kiest is afhankelijk van de ruimte. In je badkamer wil je een relaxe sfeer creëren door sfeerverlichting terwijl je net in je keuken functionele verlichting nodig hebt. Wij geven je alvast enkele tips mee als je kiest voor nieuwe verlichting.

Do's.

  • Ken het verschil tussen de bevestigingsmanieren. Niet alle armaturen worden op dezelfde manier bevestigd! Er zijn armaturen die je in het plafond kan plaatsen, dit noemen we “recessed” of inbouw. Andere armaturen plaatsen we opbouw, dit noemen we “surface”. Ook bij gependelde verlichting kan je kiezen voor een basis die ofwel ingebouwd, ofwel opgebouwd wordt.
  • Ken je plafond. Valse plafonds of betonnen plafonds? Wat is de mogelijke inbouwdiepte? Welk gewicht kan het plafond dragen? Bij betonnen plafonds is het belangrijk om tijdig een lichtplan op te laten stellen. Betonboringen zijn namelijk één van de eerste stappen na de ruwbouw.
  • Mix verschillende types verlichting doorheen de ruimtes. Gebruik spotlicht, diffuus licht, accentverlichting,… allemaal door elkaar. Zo zorg je voor het juiste licht op de juiste plaats.

Don'ts.

  • Vergeet niet dat je de juiste IP-waarde voor buitenverlichting moet hanteren. Verlichting voor binnen kan je niet buiten gebruiken. Buitenverlichting heeft een bepaalde IP-waarde, dit geeft de graad van stof- en waterdichtheid van een armatuur aan.
  • Overdrijf niet met algemene verlichting. Zorg voor functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting op de juiste plaatsen.
  • Verkies geen stijl boven het functionele.  Het is soms verleidelijk om te kiezen voor iets wat je enkel mooi vindt, maar zonder het juiste licht gaat het zijn doel voorbij. Het goede nieuws is dat er een heel palet van kleuren, geuren en smaken in verlichting op de markt is.
 

Op zoek naar professioneel lichtadvies? Wij helpen je graag bij het opmaken van je lichtplan op basis van jouw noden en wensen.

Ontvang je graag lichtadvies op maat van jouw interieur? Wij schijnen ons licht op jouw project! Contacteer ons voor een afspraak.

Ons licht laten schijnen op jouw project?

Laten we eens afspreken!
Email ons +32 11 75 88 38