het-belang-van-functionele-verlichting

Het belang van functionele verlichting.

Huishoudelijke verplichtingen, we kunnen er niet omheen. Om de last van de huishoudelijke verplichtingen te verlichten, is het belangrijk om geschikte verlichting te hebben voor specifieke taken. Bijvoorbeeld de verlichting van je thuiskantoor of de verlichting boven je eettafel.

Wat is taakverlichting?

Het is verlichting die bedoeld is om veelvoorkomende visuele taken in huis goed te verlichten. Voorbeelden zijn lezen, koken, poetsen, huiswerk maken, de was doen of knutselen. Het is voldoende om taakverlichting lokaal te gebruiken in plaats van te verspreiden over een hele ruimte. Belangrijke kenmerken zin de hoeveelheid licht en de richting daarvan. Taakverlichting heeft als functie om feller te verlichten als bijvoorbeeld sfeerverlichting.

Waarom is er speciale verlichting nodig bij het uitvoeren van taken?

Goede taakverlichting vermindert vermoeidheid van de ogen en versterkt de algemene concentratie. Er zijn veel verlichtingsarmaturen en producten die speciaal zijn ontworpen om taakgebieden te verlichten, zodat details duidelijk te zien zijn met een minimum aan verblinding. Om ervoor te zorgen dat het gekozen armatuur geschikt is voor de uitvoering van de taak zijn er richtlijnen voorzien. Richtlijnen zoals de minimale lichtsterkte die het armatuur moet behalen in een bepaalde ruimte.

Waar moet ik op letten bij het kopen van de juiste taakverlichting?

Kies niet voor een “koudere” lichtkleur op plaatsen waar je taken uitvoert in je huis. Om de mooiste samenhang in je woning te creëren, behoud je best dezelfde kleurtemperatuur doorheen de hele ruimte!

Om visuele taken uit te voeren heb je meer licht nodig dan normaal. De hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt, drukken we uit in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht een lamp zal produceren.

Toch is enkel het lumenpakket niet voldoende! CRI, UGR, Stralingshoek, optiek, ... zijn allemaal belangrijk bij het kiezen van de juiste verlichting. Betreffende de kleurtemperatuur kan voor functionele verlichting ook gekozen worden om met CCT te werken, zodat de kleurtemperatuur aan de situatie, de taak en de inval van natuurlijk licht aangepast kan worden.

Q-Light voorziet jouw woning van de juiste geluidsinstallatie, op maat van je noden, met een eenvoudige bediening. Dat klinkt als een lichtpuntje, toch?

Zit je met vragen over functionele verlichting in je woning of op de werkvloer? Deel ze met ons, de experts van Q-Light helpen je graag verder.

Ons licht laten schijnen op jouw project?

Laten we eens afspreken!
Email ons +32 11 75 88 38